2014. október 23., csütörtök

Mézes-zabos szappan

Egy szappanosnak - már ha szappant szeretne ajándékozni - korán kell felkészülnie a téli ünnepekre:  a frissen készült szappanokat csak nézegethetjük és szagolgathatjuk, mosakodásra csak 4-5, de inkább 6 hét letelte után lehet használni őket. A tiszta olívaolajból készült szappanoknak még ennél is több, 5-6 hónapra van szükségük az éréshez, így ha valaki karácsonyra már használható olívaszappant szeretne adni, jó, ha tavasz végén-nyár elején nekilát az ajándékkészítésnek :)
Idén már augusztusban megterveztem az őszi-téli szappankollekciót, ami nálam körülbelül annyit jelent, hogy gyakrabban készítek majd  fűszeres illatú, a téli esték hangulatához illő ápoló szappanokat, ilyen ez a most öntött mézes-zabos is.














méz, amelyet már az ókori Egyiptomban is kenőcsként használtak, igen gazdag ásványi anyagokban is: vasat, kalciumot, foszfort, ként, magnéziumot, káliumot, nátriumot és cinket is tartalmaz. A méznek több, mint háromszáz változatát ismerjük, melyek színük, ízük alapján térnek el. Legjellegzetesebb sajátosságaikat természetesen a bázisul szolgáló virágok nektárja határozza meg.


A tömény mézben nem képesek az élesztőgombák és más mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros - főként fruktózból és dextrózból álló, de egy kevés virágport, viaszt, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó - anyag nem romlik meg. A történelem során a mézet a legváltozatosabb módokon használták gyógyszerként - a legérdekesebb pedig az, hogy ezeket a módszereket később a tudomány is igazolta. A mézet, amellett, hogy finom és egészséges eledel, előszeretettel használják kozmetikai alapanyagként számos jó tulajdonsága miatt : 

 ♠  nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt 
 ♠  megtartja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást 
 ♠  hidratálja, táplálja, simává és rugalmassá teszi a bőrt 
 ♠  hatásos antioxidáns
 ♠  gyógyítja és megelőzi a pattanásokat 
 ♠  segíti a bőrsejtek megújulását, regenerációs képességét 
 ♠  hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén 
 ♠  hatóanyagai és vízmegkötő képessége lassítja a bőr öregedését

















A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, amely bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású, a bőrt puhítja, táplálja és feszessé teszi, fokozza a bőrsejtek regenerációs képességét.
Ebbe a szappanba az illatos sárga méhviaszon és a házi virágmézen kívül  kevertem egy kis durvára őrölt zabpelyhet is, ami dörzsölő hatása révén az elhalt hámsejteket  fogja kíméletesen eltávolítani. Így a szappanban pluszban lévő értékes olajok és zsírok könnyebben fognak felszívódni, és még puhábbá teszik majd a bőrt.
Mivel a mézes-zabos szappanok egy része már a téli ünnepre készült, ezért néhányat elláttam karácsonyi hangulatú motívumokkal.

Szappanom összetevői:
szappanosított dió macerátum olívaolajból, pálmaolaj, kókuszvaj,  ricinusolaj, shea vaj, kakaóvaj, házi méhviasz és virágméz, extra szűz olívaolaj, diólevél-főzet; kevés gyömbér  fahéj  illóolaj, durvára őrölt zabpehely. Finoman dörzsölő, ápoló szappan lesz érés után.

A szappanokat egy padlizsánlila süteményes kínálótálon fényképeztem most, amit az Apacuka ceramics workshopján készítettem Neuvirth Judit segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...