2015. január 31., szombat

Téli levendulaszappan


Végre itt van az igazi tél! Sokakkal ellentétben én szeretem, talán azért is, mert ha rövid ideig is, de gyönyörű ilyenkor minden, ráadásul a gyerekkori igazi, hosszú, csikorgó hideget és fehérséget idézi, és persze majd jobban is esik a hosszan tartó fagyos napokat követő  tavaszi enyhülés. 
Mivel fogytán van a színtiszta olívaszappanom, ezért legutóbb, amikor nekiláttam a szappanozásnak, úgy ültem le a recept és a küllem megtervezéséhez, hogy ismét egy nagyon egyszerű, semmi faxni szappant szeretnék. A végeredmény a képeken látható... :) Hogy hogyan jutottam el a sokféle olajat, vajat, sőt kétféle kék ásványi színezőt is tartalmazó szappanig, már nem tudom, mindenesetre a tiszta olívaszappanról sem tettem még le.


"fazék örvény" mintázás az egyik legegyszerűbb technika: a szappanalapot tartalmazó edénybe néhány ponton jó magasról belecsorgatjuk a színezett szappanmasszát, akár többfélét is, majd egy teljes kört kavarunk rajta, de nem többet, végül a szappanos fadobozba öntjük. Ehhez a technikához elengedhetetlen, hogy a massza még jó folyékony legyen, emiatt több dologra is ügyelni kell, például nem szabad olyan illóolajokat használni, amelyek gyorsan dermesztik a szappanmasszát (pl. jázmin, ylang-ylang, fahéj, szegfűszeg). A szappanok felvágása után vettem csak észre, hogy a színük illik a kis tálhoz, amit Juditéknál, egy nyári workshop-on hengereltem még a nyáron (régen készülök már erről is írni egy rövid bejegyzést), és a frissen hullott hóhoz is, így a képek a levendulás melletti, most hóval borított gyepen készültek.

A háromféle színnel készült örvény mintázás és a régebbi nyomdáim mellett elővettem Anikótól kapott néhány pecsétemet is. Ahány szappan, annyiféle lehetőség a mintázásra, még mindig várom a felvágás napját, amikor 10-12 féle, egyedi szappant tudhatok magaménak :) A maradék szappanmasszából most néhány apró, tengerkincse vendégszappan is készült.

Egyedi szappanpecsét készítéséért itt is elérhető Anikó: szappanpecset@gmail.com


Szappanom összetevői: 
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmavaj,  shea vaj, kakaóvaj, ricinusolaj, méhviasz, levendula virág főzete, fehér agyag, zöldeskék és tengerkék ásványi színező, levendula és indiai citromfű illóolaj.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...