2015. szeptember 23., szerda

Diószappan vörös szőlő musttal

Érik a szőlőnk, már a bornak való is finom édes lett. Szőlőt és diót csemegézve jutott az eszembe, hogy ez a párosítás  szappanban használva is jó ötlet lenne.

Mustot még nem használtam folyadékként, csak vörösbort (jó sokáig forralva, majd hűtve). A must nem volt veszélytelen vállalkozás, mert magas cukortartalma miatt megvolt az esélye, hogy túlmelegíti a szappant. Ezért nem is az egész folyadékot cseréltem le mustra, csak a harmadát, a többi  pedig jó erős diólevél főzet volt.

must legnagyobb részt a szőlő húsának levéből áll, de az előállítás során a héj és a mag vízoldékony vegyületei is belekerülnek az italba. Mindennek köszönhetően a must tartalmaz A-provitamint, valamint B1-, B2- és B6, C- és E-vitaminokat is, melyek mind pozitívan befolyásolják egészségünket és szépségünket egyaránt. A mustban természetesen a szőlő összes ásványi anyaga megtalálható. Ilyenek a cink, a kálcium, a jód, a vas, a kálium, a szelén, a foszfor, a mangán és a magnézium. Ezekről a hasznos anyagokról érdemes tudni, hogy a must erjedésével, a bor létrejöttének folyamatában az ásványi anyagok mennyisége csökken. A must hatóanyagai között több is kiváló antioxidáns, így szervezetünk könnyebben és eredményesebben veheti fel a harcot a szabad gyökökkel szemben. A mustban megtalálható vitaminok hatására bőrünk könnyebben és tovább őrzi meg rugalmasságát, fiatalságát, vagyis az öregedési folyamatok lassítására is kiváló italunk lehet. Ezzel párhuzamosan táplálja és puhítja a bőrt, gyorsítja a sebek gyógyulását, amit különösen magas cink és szelén tartalmának köszönhetünk. (Forrás)

Erre a szappanra is hónapokat készültem, mint a legtöbbre, mert az olívaolajat diólevél macerátummal helyettesítettem. Nyár elejétől érleltem a zsenge dióleveleket olívaolajban, ez  az alapolajok csaknem felét tette ki.  Superfat-ként sok kakaóvajat használtam a shea vaj mellett, és finom, illatos sárga méhviasszal is dúsítottam a szappant. A méhviasz nemcsak kiváló bőrápoló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, hanem növeli  a szappan szilárdságát, lassabban   fog kopni, valamint a méhviasszal készült szappanok kevésbé hajlamosak a "megfázásra", szappanporosodásra is.


A musstal-diófőzettel készült szappan szép mézszínű lenne, ha nem tettem volna hozzá rózsaszín agyagot, de tettem, mert nem csak szép lett  tőle a szappan színe, hanem  jó hatással is van a bőrre. Kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot, cinket és szelént tartalmaz, kíméletesen tisztít, csökkenti az aknés, pattanásos bőrön keletkező gyulladásokat, regenerálja és gyógyítja a szöveteket, szépíti, revitalizálja a bőrt.

A szappanpecsét saját készítésű, süthető gyurmából formáztam meg.


Szappanom összetevői: diólevél macerátum olívaolajból, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, kakaóvaj, shea vaj, sárga méhviasz, vörös szőlő must, diólevél főzet, rózsaszín agyag, fahéj és szegfűszeg illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...