2013. március 29., péntek

Szappanöntő doboz

Régóta nem volt időm írni, fényképezni, az év végi (és elejei) hajrá  minden szempontból olyan mozgalmassá tette  az életem, hogy csak messziről nézegettem a karácsonyra kapott és szeretettel készített szappanöntő dobozt, amire már olyan régóta vágytam. Most elérkezett az idő, hogy felavassam, kipróbáljam.
A szappanöntő és szeletelő alkalmatosságot a párom készítette, akivel - kis túlzással szólva - közös hobbivá vált a szappanozás. Karácsony előtt csendben, titokban tervezett, fúrt-faragott, és ő is kíváncsian várta, a gyakorlatban hogy válik be a mestermű.


A doboz ugyanolyan méretű, mint amilyeneket eddig is használtam (azok is házilag készültek), a különbség, hogy ez a doboz szétcsavarozható, ami megkönnyíti a szappan kivételét a az öntés másnapján, másrészt csúszkás módszerrel állítható szeletelő is van a végén, amivel olyan vastagságú és teljesen egyforma szappanokat vághatok, amilyet csak szeretnék. Kiküszöbölhető eztán az, hogy a késsel szeletelés után ákombákom módon nézzenek ki a szappankák, bár nekem úgy is tetszettek...
Mivel régen, bő négy hónapja készült az utolsó szappan, szinte mindegy volt, milyet készítek, mindenből kifogytam. Nyár óta ázik  olívaolajban a gondosan szedett, válogatott és szárítgatott saját termesztésű körömvirágszirom, testes gyógynövény illatúra, aranysárga színűre érett már. Ezt használtam most alapolajként és super fat-ként is, mivel a körömvirág szappanban használva is az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, ráadásul csak egyetlen körömvirágos szappanka árválkodott  már a szappanos polcomon.


Szárítva is tettem el a hideg téli napokra egész körömvirág szirmokat, amiből őrleményt készítettem a mostani szappan színezésére. Friss házi kecsketejet is kaptam, ez tette ki a folyadék felét, a másik rész körömvirág és levendula  főzet lett most.
Kicsit tartottam attól, hogy kevésbé leszek rutinos, mint amikor heti  kétszer is öntöttem szappant, de most már tudom, hogy ahogy a biciklizést sem lehet elfelejteni, úgy a szappanozást sem. Nagyon jó érzés volt ismét méricskélni, érezni a lúgos-kecsketejes oldat kissé szúrós, jellegzetes illatát.
A szappanszeletelést vártam a legjobban most is, mint mindig, ezt a doboz szeletelő funkciójának próbája természetesen csak fokozta. Szép, grammra majdnem egyforma szeleteket tudtam vágni. A méret pár millimétertől folyamatosan állítható, úgyhogy eztán olyan egyforma szeletkéket tudok vágni, amilyeneket csak szeretnék.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, ligetszépeolaj, kakaóvaj, körömvirágfőzet, levendulafőzet, házi kecsketej, őrölt és egész körömvirágszirom, kevés kurkuma; geránium, indiai citromfű és levendula illóolaj. Extra ápolóként körömvirág macerátumot,  shea vajat és kakaóvajat  adtam  az alaphoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...