2014. november 16., vasárnap

Légfrissítő gél házilag

Karácsonyig még elkészülhet ez az egyszerű és olcsó ajándék, mindössze sóra, vízre, étkezési zselatinra és pár csepp ételfestékre van szükség az illóolajokon kívül. (Itt is köszönöm az ötletet Timinek, nagyon hálás vagyok érte! )


Néhány kiürült befőttes és dzsemes üveget tisztára mostam és kiszárítottam. Elkészítettem az alap zselét a következő alapanyagokból:

♦ 1/2 liter ionizált víz (jó a sima is, ha nincs)
♦ 1 tasak (20 g ) étkezési zselatin por, színtelen
♦ 2 teáskanál só
♦ néhány csepp folyékony ételfesték 
♦ természetes illóolajok (ízléstől és illattól függően lehet több vagy kevesebb) 

A sós vizet felforraltam, és feloldottam benne a zselatint. Egy-két percig kevergetve forraltam még, majd hagytam egy kicsit hűlni. Amíg hűlt, az üvegek aljába néhány csepp ételfestéket csöppentettem, és ízlés szerint illóolajokat. Egy kisebb üvegbe legalább 10-15 csepp illóolajat tettem (fahéj, szegfűszeg, narancs került az egyik fajtába, rozmaring, levendula és indiai citromfű a másikba). Összekeverés után hűvös helyen kell megdermeszteni, én kitettem őket egy papírdobozban a teraszra. A képen látható mennyiség másfél liter vízből készült. Miután megdermedt a zselé, lehet is az üvegeket ízlés szerint díszíteni.  

Én hópelyheket és pöttyöket rajzoltam az üvegekre, majd a tető nélkülieket egyszerűen csak lefedtem a (szintén hópelyhes) csomagolópapírral, a tetővel rendelkezők tetejére kivágtam egy kör alakú darabot, és dekupázsragasztóval ragasztottam a fedőre. Végül az üvegek nyakánál raffia masnit készítettem. Ne ijedjen meg senki, ha az illóolaj a gél tetejére kissé kiválik (mint nekem a karácsonyi illatúnál). A rozmaringos-levendulásnál, amibe pár csepp indiai citromfű illót is cseppentettem, nem tapasztaltam ilyesmit, ez valószínűleg illóolaj-függő reakció ezek szerint.
Reményeim szerint a gél körülbelül 3-5 hétig illatozik majd  a megajándékozottaknál. Egyet megtartok majd... :)
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...