2013. november 23., szombat

Lenmagzselés szappan

Most kivételesen nem szappan készült előbb egy egészséges alapanyagból. Lenmagos bagettet már többször sütöttem, lenmagzselét készítettem többféle célra is, szappanban most használtam először.  A zselét a szappanhoz desztillált vízzel készítettem, felforraltam és a megmosott magokra öntöttem, másnap leszűrtem (nem volt könnyű, sűrű a zselé).

A len már a közép-kőkor embere számára is ismert volt, rost- és olajnyerésre használták, és a mai napig is az egyik legfontosabb ipari növényünk.  A len a   táplálkozásban is  nagyon fontos szerepet játszik. A lenmagban található zsíros olaj gazdag többszörösen telítetlen esszenciás zsírsavakban, linol- és linolénsavban, ezért érdemes napi egy-két teáskanállal elfogyasztani belőle. Kefírbe, joghurtba keverve a legegyszerűbb magunkhoz venni.  (Esszenciálisnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek, ugyanakkor - mivel előállításukra a szervezet nem képes - a táplálkozással kell, hogy a szervezetbe jussanak).  A lenmag gazdag A, B, C, D és E vitaminban, az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket,  rezet, fluort,  jódot is. A lenmag népi gyógyászati felhasználása is sokrétű. Elsősorban a benne lévő nyálkaanyagoknak tulajdonítanak sok jó hatást.A lenmagzselé nem túl kellemes illatú, az állaga sem bizalomgerjesztő, kicsit izgultam is, miféle szappan lesz belőle. Egy fadobozra  és több szilikonformára való masszát készítettem, egy keveset félretettem, a nagyobb részt rózsaszín agyaggal kevertem össze, majd öt ponton visszaöntöttem a színezetlen masszát az edénybe. Egyszer megkevertem, és már zuttyintottam is a fadobozba.

 Másnap szeletelés  után körülbelül az a látvány fogadott, amire számítottam, fehéren márványozott, rózsaszínű lett a szappan. A tetejét az öntés után vörös agyaggal és egy kevés színtelen masszával díszítettem. Friss, virágos illatot képzeltem hozzá, ezért levendula és geránium illóval illatosítottam. A rózsaszín agyag   és a  lenmag zselé is gyulladáscsökkentő hatású, ez a szappan érzékeny és szeborreás bőrre is jó hatású lesz.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, körömvirág macerátum, kakaóvaj, shea vaj, lenmag zselé, rózsaszín agyag, levendula illó, geránium illó.
A hántolatlan fűzfavesszőből készült szappantartóra Évi oldalán bukkantam, érdemes nála körülnézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...